Kimyasal Ankraj

KİMYASAL ANKRAJ NEDİR?

İnşaat sektörü çok yönlü bir alandır. Yeni yapıların inşası dışında eski binaların  restoresi büyük önem taşır. En basit deyiş ile kimyasal ankraj, eski yapıların güçlendirilmesi işlemidir. Filiz ekimi olarak da bilinir.

Bu işlemde eski beton ile yeni beton karıştırılarak daha sağlam ve güçlü bir beton elde edilir. Özel kimyasal maddeler kullanılarak yapılan bu işlem son oldukça komplikedir. Genellikle eski yapılarda, diğer alanlardan daha çabuk yıpranmış olan bölgelerin sağlamlaştırılması amacı güdülerek yapılır. Polyester reçineli kimyasal karışıma eklenen diğer maddelerle daha da güçlendirilir. Bu kimyasallar oldukça mukavemetli maddelerdir. Bu nedenle kullanımı uzman kişilerce ve gerekli ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilir. Ağır ve tehlikeli işler sınıfındaki inşaat sektörünün her işleminde olduğu gibi, kimyasal ankrajda ciddiye alınmalıdır. Yalnızca yapı güçlendirmek amacı ile kullanılmadığı durumlarda olabilmektedir. Filiz ekimi; pencere, balkon, merdiven, korkuluklar gibi alanlarda da bu yöntem uygulanır.

NASIL YAPILIR VE UYGULAMA ALANLARI NELERDİR?

Kimyasal ankraj uygulaması kısa süren bir yöntemdir. Diğer beton kesme delme yöntemlerinden birçok yönü ile ayrılır. Eski yapıların güçlendirilmesi amacı ile ikili kimyasal maddelerin karıştırılmasıyla elde edilir. Bu da projesi yürütülen alanda kolayca uygulanmasını sağlar. Doğru yapıldığı takdirde, yapının ayakta durma süresini iki katına kadar çıkartabildiği görülmektedir.

Betonun uygulanacağı yerin filiz büyüklüğüne göre delik açılır. Bu deliğe kimyasal dübel karışımı dökülür ve ardından demir filizde delikteki yerine koyulur. Bu işlemlerde hata payı oldukça düşüktür. Filiz ekimi sonrasında beton ve kimyasallar hızla donduğu için hesaplamalar doğru ve eksiksiz şekilde yapılmalıdır. Kolon takviyelerinde de sıklıkla uygulanan kimyasal ankraj son derece güçlü karışımlardan oluşturularak yapılır. Birçok alanda kullanımı uygun olan bu yöntem inşaat alanlarında kullanılan alternatif bir yöntemdir. Uzman kişiler tarafından uygulandığında oldukça iyi sonuçlar alınır.

  • Eski binaların zayıf yerlerinin güçlendirilmesinde,
  • Hasarlı yapılarda,
  • Restore edilen yapılarda,
  • Pencere ve kapılarda
  • Merdiven ve korkuluklarda filiz ekimi yöntemi sıklıkla kullanılır.